Kvarteret Regina
Rosenlund i Göteborg var länge en otrygg plats som många snabbt passerade för att ta sig till några av stadens mer levande och trevligare kvarter. När vår fastighet i området behövde ett ordentligt lyft bestämde vi oss därför för att omfamna denna lite bortglömda plats. Stadsutveckling för oss handlar om att se till platsens historia och unika förutsättningar - och det fanns det gott om här! Resultatet har blivit ett levande kvarter som ger Göteborg en ny dimension genom att koppla ihop nutid med platsens historiska arv.
Snart föddes även idén om att se över passagen mellan Rosenlund och Kungshöjd genom att ge Gladers Trappor en ny skrud. Fokus har varit att skapa en trygg miljö genom värdeskapande stadsutveckling. På så sätt har Gladers Trappor förvandlats från en bortglömd och otillgänglig plats till att bli en trevlig förbindelse med grönytor och mysiga mötesplatser. Göteborg har nu berikats med Kvarteret Regina, som så smått börjar sjuda av liv. Och en normbrytande drottning vakar över platsen.
Kvarteret Regina består idag av
- En fastighet om totalt 40 000 kvadratmeter, som innehåller kontor.
- I hjärtat av Kvarteret Regina ligger Hovet, vår första Flexiwork
- Ett gatuplan med livsmedelsbutik (Willys) samt ytor som ska fyllas med fler restauranger samt verksamheter.
- Gladers Trappor som knyter ihop Rosenlund med Kungshöjd.
- Sveriges första ryttarstaty av en drottning.
Se Arkeologernas film om Göteborgs första befästningar och utgrävningen av bastion drottning Christina Regina
Sveriges första ryttarstaty av en kvinnlig regent
Drottning Kristina tilläts sig inte att kuvas under normer. En norm som verkar finnas i Sverige är att skapa offentliga ryttarstatyer av forna kungar. Om det är rebelliskt eller inte låter vi andra bedöma, men vi blev provocerade och valde att placera Sveriges första ryttarstaty av en drottning vid vår fastighet i Göteborg.
Nu står drottning Kristina och vakar över området och blir en påminnelse om kampen för ökad jämställdhet.
Fakta om ryttarstatyn av Drottning Kristina
Material: Corten
Höjd: 3316mm
Bredd: 2704mm
Skaparen bakom statyn är konstnären Per Josephson https://perjosephson.se som blivit känd bland annat för sina skulpturer av vildhästar som ställts ut på olika delar i Sverige, bland annat Slottsskogen och Tjolöholms Slott.
Som förlaga till skulpturen ligger den franske konstnären Sébastien Bourdons målning ” Drottning Kristina till häst”.
Landskapsarkitekterna på byrån Mareld har ansvarat för landskap och design av trapporna, inklusive idéen om att ryttarstatyn av Drottning Kristina skulle placeras på trapporna.
Gladers Trappor skapar samband i staden
När vi arbetar med stadsutveckling är vi alltid nyfikna. Vi vill skapa ett levande kvarter och när vi upptäckte trapporna i mitten av vår fastighet vaknade nyfikenheten. Här kunde vi skapa ett samband mellan staden genom att binda ihop det lite skamfilade Rosenlund/Hvitfeldtsplatsen med Kungshöjd. Att man nu dessutom kan röra sig mellan nutid och svenskt 1600-tal gör även att promenaden i trappan får ytterligare en dimension.
Gladers Trappor är namngivet efter Artilleristen No 32, Johannes Glad som troligen föddes 1783. Enligt historieböckerna blev Glader soldat redan som 18-åring och skickades som många andra ut i krigen mot Napoleon under det tidiga 1800-talet. Han blev krigsfånge, men kom, till skillnad från många andra, faktiskt hem efter fredsslutet.
Glader tillhörde Göta Artilleriregemente, som hade själva artilleripjäserna i en särskilt anlagd hall på Magasinsgatan, innan man på 1850-talet uppförde den nya arsenalen på Otterhällan (efter 1904 känt som Kungshöjd).
Varför blev det Gladers trappor?
I början av 80-talets början skulle de anspråkslösa trapporna få ett namn och efter en motion i kommunfullmäktige landade beslutet i Artilleristen Gladers trappor. Det skulle vara en hyllning till många av de anonyma göteborgare som fick lida svårt för den samtida krigspolitiken.
Även om det var stort fokus på att ge trapporna ett namn har de inte utgjort någon betydelsefull roll i stadsdelen. Det blev det ändring på när vi 2024 gav dem ett rejält lyft, gjort dem mer synliga samt låtit trapporna binda ihop stadsdelarna Rosenlund med Kungshöjd. Landskapsarkitekterna på byrån Mareld har ansvarat för landskap och design av trapporna.