Fabrikörsvillan i Nacka strand uppfördes 1910 som privatbostad åt fabrikören J.V Svensson i det som då kallades Augustendal. December 2022 totalförstördes villan i en brand.

Fabrikörsvillans placering är precis vid den vackra farleden genom skärgårdslandskapet som utgör inloppet till Stockholm. Villans fasad var av mur och puts i ljusgul nyans och villans praktgavlar speglade Blockhusuddens tullhus på farledens andra sida.

Sedan branden har kvarlevorna av den delvis kulturmärkta byggnaden stått inplastad. Efter flertalet analyser och expertutlåtande tog Nacka kommun under hösten 2024 beslut om att villan kunde rivas och återuppbyggas igen. Det som var kvar av stommen var i för dåligt skick för att kunna bära en ny byggnad.

J.V Svensson bodde i villan till sin död i mitten av 30-talet

J.V Svensson bodde i villan till sin död i mitten av 30-talet

Rivning med fokus på att säkra kulturvärden

Arbetet med återuppförandet startade i februari 2025, när rivningen av det som finns kvar av villan påbörjades. I samband med rivningen demonteras, sorteras och utvärderas material varsamt för att i möjlig mån kunna återbrukas i, eller i anslutning till, byggnaden. Rivningsarbetet kommer att följas upp av en antikvariskt sakkunnig som säkerställer att kulturvärden inte går förlorade samt ger råd och stöd vid rivningen och ansvarar för en antikvarisk dokumentation av arbetet.

Den senaste större upprustningen av Fabrikörsvillan gjordes så sent som år 2000 och tack vare det finns det ritningar, uppmätningar och annat underlag som möjliggör ett troget uppförande 

När J.V Svenssons byggare valde material för över hundra år sedan var varken utbudet lika stort eller byggnadsteknikerna lika utvecklade som de är idag. När vi återuppför Fabrikörsvillan kommer stort fokus ligga på att använda hantverksteknik och göra materialval som i så hög grad som möjligt liknar 1900-talets början.  

Men det går inte att blunda för att dagens mer storskaliga materialproduktion genererar mycket koldioxidutsläpp. Därför kommer vi att ställa krav på att de material vi beställer till fabrikörsvillan har producerats med så låg klimatpåverkan som möjligt. 
 
Det var säkerligen inget som J.V Svensson behövde fundera kring på 1910-talet – men något vi kommer göra nu för att säkra att Fabrikörsvillan återuppbyggs på ett hållbart sätt. 

Fabrikörsvillan återuppförs i så lik stil som möjligt

Med J.V Svensson i tankarna och med samtiden som utgångspunkt vill vi på Alecta Fastigheter återuppföra Fabrikörsvillan. De karaktäristiska praktgavlarna kommer återigen torna upp sig på höjden och dra ögon till sig från de i båtar på farleden och de som blickar ut över farleden från andra sidan.  

Samma tidstypiska och karaktäristiska puts i gult kommer användas igen och andra exteriöra detaljer kommer kunna skådas igen på nära håll av den nyfikne.   

Materialvalen till byggnadskonstruktion kommer ske med utgångspunkt från utformningen som gjordes 1916, när praktgavlarna byggdes till.  

I samband med byggnadsarbetet kommer vi kunna berätta för invånarna om Nacka Strands spännande historia och kanske kan den återuppförda Fabrikörsvillan bidra till att öka kunskapen om den fantastiska historien som finns på platsen.

Rustas för att klara minst hundra år till 

När Fabrikörsvillan återuppförs passar vi på att uppgradera konstruktionen som gör att villan ska klara att stå där minst hundra år till. 

Även om villan utåt sett kommer se så lik ut som den ursprungliga villan, kommer den att få ett uppdaterat energisystem, som motsvarar kommande lagkrav och är i linje med Alecta Fastigheters ambitioner att minska energianvändningen.

Visste du att! 

J.V Svensson ägde flera byggnader i området och drev en bit bort en fabrik som tillverkade tändkulemotorer. Det som idag är Nacka Strand Möten & Event.  Fabrikens anställda bodde i mindre fashionabla bostäder runtom i Nacka strand, varav några av de små röda husen finns kvar än idag.