Under tisdagen (2 juli) avtäckte Alecta Fastigheter konstverket ” Från 60-talet till nu, fri att vara du”, som klär in byggområdet vid Väktaren 35 på Drottningholmsvägen. Konstverket har skapats av street art-artister från Graffitisthlm. Att tillföra konst är en del av Alecta Fastigheters utveckling av platsen, där Kungsholmens hundraåriga kultur och musikhistoria ska leva vidare.

- Fridhemsplan och Östra S:t Göran har ett fantastiskt musik- och kulturarv som lever än idag, men kanske inte med samma intensitet som förr. Med vår utveckling vill vi bidra till att göra platsen till en destination samt ge ny energi till musik- och kulturlivet på Kungsholmen. Konstverket är ett initiativ i den riktningen och vi har flera spännande saker på gång, säger Helena Ågren som är affärsansvarig stadsutvecklare på Alecta Fastigheter. 

Fridhemsplan och stadsdelsområdet Östra S:t Göran på Kungsholmen har en över hundraårig musik- och kulturhistoria. Redan 1910 fick området sin första biograf och under 40-talet spelade Sonora, ett av Sveriges första skivbolag in då-tidens stora hits i kvarteret som nu utvecklas. Från slutet av 70-talet växte ABBA:s största låtskatter fram i Polar Studios några kvarter bort. Under senare delen av 90-talet/början av 2000 satte Max Martin Fridhemsplan på kartan, genom alla de oförglömliga världshits som skapades i Cheironstudion på Drottningholmsvägen.  

Vid avtäckningen var en större del av konstverket klart. Under veckan ska de sista delarna komma på plats.

Artisterna bakom verket är Linn Hammarsten och Pernilla (Pernie) Lindgren, Grafittisthlm.

För frågor, välkomna att höra av er till;
Anna Fager Persson, ansvarig extern kommunikation på Alecta Fastigheter 0709-803209


Kort om fastigheten Väktaren 35

Fridhemsplan är en av Stockholms största kollektiva knutpunkter och en plats som många människor passerar. Alecta Fastigheters ambition är att omfamna platsens potential och skapa en ny destination i Stockholm. Väktaren 35 på Drottningholmsvägen utvecklas därför med en mix av verksamheter där den ena halvan av byggnaden blir hotell, den andra kontor med ett gatuplan innehållande handel och restauranger. Fastigheten byggs på med två våningar där det översta planet på våning 11 blir en takrestaurang med panoramautsikt över Stockholms landmärken och takåsar.  Den internationella designhotellkedjan Ruby Hotels flyttar in våren 2026 vilket är en aktör som också har musiken i sitt DNA. Till exempel kommer hotellet arrangera regelbundna DJ- och musikevents och varje hotellrum kommer vara utrustad med förstärkare och ljudsystem där gästerna får möjlighet att låna en elgitarr. Ruby har även en egen radiokanal “Ruby Radio” som kan livestreamas.

Om konstverket

1960 talet var tidpunkten när den kreativa och kulturella revolutionen startade. Verket ska hylla förändringen och utvecklingen från 60-talet till idag med fokus på individens frihet och självuttryck. Det knyter även an till fastighetens ursprung från 60-talet samt Fridhemsplans hundraåriga historia av kultur & musik.

2024-07-02 16:57:16

Anna Fager Persson
anna.fagerpersson@alecta.se