Lycka och välmående i staden
Tänk om det vore så enkelt att det fanns en formel för hur vi kan uppnå lycka och välmående i staden... Vi är övertygade om att hur platser- och städer planeras och utformas är en del av lösningen på de folkhälsoutmaningar som finns med ökad psykisk ohälsa och minskad fysisk aktivitet i befolkningen. Därför bestämde vi oss för att tillsammans med Nordr och forskningsinstitutet RISE bygga vetenskaplig kunskap om hur den fysiska miljön påverkar oss människor. Det vi kan konstatera är att utformningen av våra städer är helt centralt för människors livsvillkor – både fysiskt och psykiskt.
Fem målområden
Utifrån de insikter vi samlat in har vi identifierat fem olika målområden inom vilka det i forskning finns belagda samband mellan stadens utformning och människors välbefinnande. De fem målområdena är alla viktiga komponenter för att skapa goda livsmiljöer med människan i centrum. Vi tror på insiktsdelning och med gemensam kraft kan vi tillämpa insikter i plats- och stadsutveckling för en bättre folkhälsa.
1.Bygg för och med naturen
Naturen, både blå och gröna miljöer, har enligt forskning positiva effekter på människors hälsa och välbefinnande. Att integrera naturen i plats- och stadsutvecklingen är därför ett viktigt bidrag och verktyg för folkhälsan. Inte minst då snart 70 procent av jordens befolkning bor i en stad eller stadsliknande miljö.
2. Planera för rörelse
Fysisk aktivitet enskilt eller i kombination med hälsosamma matvanor, kan förebygga fysisk och psykisk ohälsa och sjukdom. Att planera för rörelse i plats- och stadsutvecklingen kan därför göra skillnad för såväl individen som folkhälsan. Utegym och löpspår i all ära men något så enkelt som promenadstråk och tillgång till parker och rekreationsområden kan också göra verklig skillnad.
3. Gestalta för fem sinnen
Att uppleva miljöer som variationsrika kan minska förekomst av depression, doft kan sätta i gång känsloreaktioner och känslan när fötterna sätts mot marken kan påverka rörelsemönster. Genom att balansera med olika intryck i plats- och stadsutvecklingen kan vi skapa engagerade och positiva upplevelser för människor.
4. Skapa förutsättningar för gemenskap
Ofrivillig ensamheten har stark negativ påverkan på vår hälsa samtidigt som sociala kontakter och goda relationer med grannar skapar trygghet och psykiskt välbefinnande. Genom att i plats- och stadsutvecklingen skapa blandade boende- och upplåtelseformer och gemensamma mötesplatser kan risken för socialt utanförskap minska och individers självförtroende öka.
Läs mer om målområdet i rapporten
5. Utforma miljöer för trygghet och tillit
Trygghet är centralt för både psykisk och fysisk hälsa, sociala relationer och allmän livskvalitet. Det är också en viktig faktor för samhällets stabilitet och säkerhet. Genom att använda plats- och stadsutvecklingen som verktyg för att gynna tillit och tolerans kan tryggheten öka. Att involvera medborgarna i dialoger under planprocessen är en viktig tillitsskapande insats.
Läs rapporten i sin helhet
Det finns såklart inget trollspö
Att jobba insiktsdrivet innebär att förstå människor som vistas på våra platser och städer, deras drivkrafter och platsens roll i staden. Våren 2022 vann Alecta Fastigheter och Nordr en markanvisningstävling i Valparaiso i Värtahamnen. Genom innovationspartnerskap med RISE har vi drivit ett antal realtidslabb i syfte är att utmana dagens stadsutveckling med innovation, samskapande och nya perspektiv.
Detta realtidslabb har pågått under 2023 och bestått av litteraturstudier, kunskapshöjande föreläsningar och think tanks där tvärvetenskaplig expertis har bjudits in för att belysa området lycka och välbefinnande i staden utifrån olika perspektiv. I rapporten går det att läsa mer om metoden, vad som definierar lycka och vilka som deltagit i Realtidslabbet.