Trender och insikter från stora hållbarhetsdagen 2025
I förra veckan fick vi möjlighet att reflektera över några av de mest aktuella trenderna och utmaningarna inom hållbar utveckling när vår hållbarhetschef Nickie Excellie deltog som expertkommentator vid stora hållbarhetsdagen som Fastighetssverige anordnade. Här är fem av de mest intressanta och viktiga diskussionerna som Nickie observerade under dagen – och hur vi som bransch kan arbeta för att ta nästa steg.

- Återbruk – Det är dags att växla upp
En av de mest framträdande trenderna som vi ser växa är återbruk. Det finns redan fantastiska initiativ på gång, men för att skapa ett verkligt systemskifte behövs mer samarbete och en förändring i hur vi ser på material och byggnader. Återbruk och second hand måste bli normen och det ”nya normala”. Detta innebär att vi inte bara behöver utveckla nya affärsmodeller för att hantera återbrukat material, utan också att vi måste se över befintliga lagrum och regelverk för att möjliggöra och underlätta dessa processer. Vi ser att bland andra Boverket har börjat kika på frågan.
- Biologisk mångfald – Nyckeln till resilienta städer
Ett annat område som vi hoppas skala upp är biologisk mångfald. Vi som bransch kan arbeta mer aktivt för att både bevara och främja biologisk mångfald – inte bara på de platser där vi verkar, utan även genom att kartlägga vår påverkan på naturen via inköp och materialanvändning.
”Det handlar om att bygga för en framtid där våra städer är mer motståndskraftiga mot klimatförändringar. Biologisk mångfald påverkar inte bara miljön, utan har också en direkt koppling till vårt välmående. Därför är det viktigt att vi i branschen tar ansvar för att våra byggnader och projekt stärker och främjar den biologiska mångfalden snarare än att negativt påverka den.”, säger Nickie.
- Hållbarhet på riktigt – Social hållbarhet och psykisk hälsa
En annan diskussion som är viktig för oss alla är den sociala dimensionen av hållbarhet. Ofta pratar vi om klimat och miljö, men vi får inte glömma bort de sociala faktorerna – hur vi skapar hållbara och inkluderande samhällen.
"Jag hoppas att vi kommer att prata om ”s” på riktigt när det kommer till ESG. Grundläggande sociala frågor som till exempel upplevt trygghet arbetar vi med, men jag tycker inte vi pratar tillräckligt om hur vi kan ta ansvar för att stärka välmående och den psykiska hälsan, både hos oss själva, medarbetare, hyresgäster och i samhället i stort.”

- Samverkan – uttjatat men viktigt
Ett av de mest centrala budskapen från dagens diskussioner var vikten av samverkan. Vi kan inte lösa de stora hållbarhetsutmaningarna själva – vi behöver arbeta tillsammans, över gränser och branscher. För att skapa hållbara och långsiktiga lösningar krävs ett gemensamt arbete där alla aktörer bidrar med sin expertis.
"Samverkan är inte bara ett ord, det är en nödvändighet. Vi behöver arbeta tillsammans för att stärka en plats och lösa de utmaningar vi står inför. Jag tror att förslaget om BID kommer göra skillnad här." menar Nickie.
- Data och mätbarhet – För att förstå och förbättra
En annan viktig insikt från eventet är vikten av att börja mäta mer och analysera den data vi samlar in. För att verkligen kunna förstå effekterna av våra hållbarhetsinsatser behöver vi förbättra datakvaliteten och använda den för att skapa insikter och förbättra våra metoder.
"Data är kraftfullt. Genom att samla in rätt data kan vi mäta våra framsteg, identifiera var vi behöver förbättra oss och skapa mer hållbara lösningar på lång sikt. Utan bra data har vi svårt att skapa den förändring vi vill se," förklarar Nickie.

Från dagens samtal står det klart att det finns många spännande initiativ och insikter som vi som bransch kan arbeta vidare med. Men det krävs också ett långsiktigt och engagerat arbete för att skapa hållbara lösningar på riktigt. För att uppnå de mål vi har satt måste vi vara beredda att tänka nytt, samarbeta och våga! Vi behöver alla fundera över vart man som bolag har störst påverkan, men också vad som har störst nytta för affären och börja där. Identifiera vad kunder tycker är viktigast och arbeta med de frågorna.
Hållbarhet är inte längre bara en fråga om att göra det "rätt" – det är en affärsmodell, en strategi och en naturlig del av allt vi gör. Hållbarhet är affär, det finns inget annat.
”Jag tar framförallt med mig att jag upplevde branschen som positiv och det tyckte jag var befriande. Trots en stökig omvärld och oklarheter kring CSRD så upplever jag att vi fortsätter arbeta dedikerat framåt vilket är bra. Det ger kraft!”, avslutar Nickie.