Bloggen

Ett av stadens längsta konstverk

Ett drygt 90 meter långt konstverk pryder numera byggplanket utanför Väktaren 35, vid Fridhemsplan. Bakom verket står street art-artisterna Linn Hammarsten och Pernilla Lindgren från Graffitisthlm som på uppdrag av Alecta Fastigheter tolkat temat: från 60-talet till nu, fri att vara du.

Det här har varit en plats för musik och kultur under lång tid tillbaka. Platsen har en 100-årig kulturhistoria och det arvet vill vi värna.  Här har det funnits både musikstudios och biografer under lång tid tillbaka. Nu vill vi väcka det arvet och få fler människor att stanna upp och upptäcka dessa kvarter, säger Helena Ågren, affärsansvarig stadsutvecklare på Alecta Fastigheter. 

Linn & Pernie

Linn & Pernie

Redan 1910 fick området sin första biograf och under 40-talet spelade Sonora, ett av Sveriges första skivbolag in dåtidens stora hits i kvarteret som nu utvecklas. Från slutet av 70-talet växte ABBA:s största låtskatter fram i Polar Studios några kvarter bort. Under senare delen av 90-talet satte Max Martin Fridhemsplan på kartan, genom alla de oförglömliga världshits som skapades i Cheironstudion på Drottningholmsvägen. Världsartister som Backstreet boys, Britney Spears och Celine Dion har alla tagit hjälp av Cheiron för att skapa musikmagi, så Fridhemsplan är en viktig plats för den svenska musikexporten.    

Korsningen Drottningholmsvägen/S:t Eriksgatan

Korsningen Drottningholmsvägen/S:t Eriksgatan

Alecta Fastigheter vill att fler människor ska se  platsens storhet och inspireras av dess historia. Därför utvecklar vi nu fastigheten Väktaren 35, som möjliggör ett gatuplan med handelsplatser och myllrande matmöjligheter. Den internationella hotellkedjan Ruby hotels som har musiken i sitt dna öppnar i fastigheten under 2026, vilket blir ett stort lyft för området. Här kommer det att arrangeras både dj-sets och musikevents.  I den andra delen av fastigheten planeras för framtidens kontor. På platsen kommer det även finnas en takbar med utsikt över Stockholms takåsar och en hemlig trädgård för förtäring av mat och dryck. Arbetet med fastigheten syftar till att få människor att stanna upp och vilja vara en del av platsen.  

“Från 1960-talet till nu, fri att vara du”, syftar till det årtionde då fastigheten byggdes och månar samtidigt om platsens fria själ. Nu värnar vi platsen och tar hand om fastigheten på bästa sätt, med återbruk som en ständig följeslagare i projektet.

Konst och kultur är en viktig del i utvecklingen av en plats. Konst berör, väcker tankar och bidrar till samtal mellan människor, menar Helena Ågren.